Министър Петкова разпореди въвеждането на съвместен авариен план във връзка с бедствената ситуация в Раднево и Гълъбово
 
05 декември 2014

По разпореждане на министъра на енергетиката Теменужка Петкова бе въведен съвместен авариен план на системата за отвеждане на водите на р. Овчарица между "Мини Марица Изток", ТЕЦ "Марица Изток" 2 и язовирен район "Овчарица" към "Язовири и каскади" – НЕК. Това осигурява координирана работа на всички структури за преодоляване на кризисната ситуация в региона.

Заради обилни валежи и преливане на р. Овчарица общините Раднево и Гълъбово втори ден са в бедствено положение. В Раднево без електрозахранване е целият град с изключение на болницата и още няколко административни сгради. Поради ограничения капацитет, при необходимост се включват и други консуматори. В Гълъбово са наводнени почти всички къщи в ниската част на града. Вчера за кратко жп линията към ТЕЦ 1 и ТЕЦ 2 на комплекса "Марица Изток" беше наводнена, но ситуацията е овладяна и спирането на подаването на въглища от мините към централите е възстановено. Благодарение на въведения съвместен авариен план не са допуснати тежки аварии вследствие на бедствените метеорологични условия в Раднево и Гълъбово.

По указание на министър Петкова работи и кризисен щаб между "Мини Марица Изток" и община Раднево.

Открита разпределителна уредба на подстанция Гълъбово, която снабдява с електричество града, е наводнена. Там екипи на военни инженерни части и ЕСО работят съвместно за отстраняване на аварията и възстановяване работата на подстанцията. За да не спира електроподаването към училища, детски градини,  здравни заведения и други важни обществени сгради, е осигурено захранване по мрежа средно напрежение.

В община Чупрене, Видинска област, където все още без електрозахранване са 8 села, са изпратени допълнителни екипи на ЕСО от Плевен. Те работят съвместно с ЧЕЗ за спешното възстановяване на мрежата високо напрежение в общината, което се очаква да стане факт до броени часове.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg